Militären hyllas på Tahrirtorget

Militären hyllas på Tahrirtorget

Demonstranter på Tahrirtorget 2014.
De unga var vilseledda, säger 62-åriga Laila på revolutionens treårsdag. Foto: Amr Nabil/TT.

Läget är spänt i Egypten efter gårdagens fyra bombattentat som krävde sex människoliv. En sprängladdning exploderade i dag utan att orsaka skador.

Publicerat kl 14:39

Såväl Brödraskapet som Revolutionärer och de som stödjer militären håller manifestationer i dag. Alla gör anspråk på att representera 25:e januari-revolten. Men bland de som är ute och visar sitt stöd för militären, hörs också många hårda domar mot revolutionen för tre år sedan.

Tre år senare är Tahrirtorget i dag ett hav av flaggor och porträtt av General Abdel Fattah Sisi, som hyllas som lejonet som avsatte Brödraskapet. Nu säger många här att terroristerna inom brödraskapet också bör avrättas.

De flesta gör ingen skillnad mellan det muslimska brödraskapet och den militanta milisgrupp med kopplingar till al-Qaida som tagit på sig skulden för terrordåden. Och alla här ser störtandet av Mursi, det som kallas 30:e juni-revolutionen, som en naturlig del av Egyptens revolution, kanske till och med viktigare eftersom landets riktning nu korrigerats.

– De unga som startade 25:e januari-revolten var vilseledda. Några av dem hade goda intentioner, men de flesta var förrädare i USA:s, Turkiets och Qatars tjänst, säger 62-åriga Laila.

Jag möter till och med en man, Turki Mahrous, som säger:

– Jag anser inte att 25:e januari var en revolution, utan en konspiration av sionister och frimurare.

– 25:e januari-revolten var en del av USA:s förra utrikesminister Condoleezza Rices plan för det nya mellanöstern som skulle födas ur kaos. Hela arabvärlden lurades att ge sig in i den så kallade arabiska våren som bara lett till katastrofer, säger Turki Mahrous.

I utkanten av Tahrirtorget pratar jag med en ung kvinnlig aktivist, som inte vill uppträda med namn eftersom så många av hennes aktivistvänner gripits.

– Ser du vad som har hänt med vår revolution, först stals den av islamisterna nu av militären. De som samlas på Tahrirtorget i dag, tre år senare, är de som hyllar militärens och polisens repression. Just det vi revolterade emot, säger hon.

Cecilia Uddén, Kairo
cecilia.udden@sverigesradio.se

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith." - "Islam is as dangerous in a man as rabies in a dog." Sir Winston Churchill
Detta inlägg publicerades i Egypten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s