Muslimsk ledare sköts ihjäl i Kenya

Muslimsk ledare sköts ihjäl i Kenya

En polis vaktar en kyrka i Mombasa efter att den stuckits i brand.Mombasa har under det senaste halvåret drabbats av ett flertal attacker med handgranater och hemgjorda bomber. Foto: TT.

En ledande muslimsk ledare sköts i dag ihjäl i Kenyas kuststad Mombasa. Sheikh Idris Mohammed har setts som en moderat ledare, och mycket tyder på att det handlar om en maktkamp i det mycket oroliga området vid Kenyas kust.

Publicerat kl 15:23
Dela

Sheikh Idris Mohammed sköts i magen när han var på väg från en moské i Likoni utanför Mombasa och förklarades kort därefter död på sjukhus. Angriparna kom enligt flera vittnen åkande på motorcykel och lyckades fly från platsen.

Han var ordförande i Council of Imams and Preachers of Kenya, ett interreligiöst råd som samlar muslimska ledare. Idris Mohammed var en högljudd kritiker av radikal islamism och gjorde sig känd för sitt motstånd mot somaliska al-Shabab.

Fram till för några månader sedan var han ledare i Sakina-moskén i Mombasa, då togs den över av en extremistisk ungdomsfalang. Sheikh Idris Mohammed uppmanade då polis och andra myndigheter att konfrontera och på olika sätt bemöta hotet från den utbrytargruppen.

Flera radikala ledare svarade med att kalla Idris Mohammed för en förrädare och han fick ta emot flera dödshot. 

Idris Mohammed är den fjärde muslimske ledaren som skjutits ihjäl i Mombasa sedan 2012. De tre första var radikala ledare med sympatier eller kopplingar till al-Shabab i Somalia. Många misstänker kenyansk polis för att ligga bakom de dödskjutningarna.

Fallet Idris Mohammed är annorlunda eftersom han var en moderat röst i en alltmer radikaliserad miljö och hans död riskerar att ytterligare öka de spänningar som finns i staden. Mombasa har, framförallt under det senaste halvåret, drabbats av ett flertal attacker med handgranater och hemgjorda bomber.

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith." - "Islam is as dangerous in a man as rabies in a dog." Sir Winston Churchill
Detta inlägg publicerades i Islamister / Jihadister, Kenya. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s