DN-Ekonomi: ”Deutsche Bank inget nytt Lehman Brothers-fall”

Ekonomi

”Deutsche Bank inget nytt Lehman Brothers-fall”

Deutsche Banks högkvarter i Frankfurt am Main.
Deutsche Banks högkvarter i Frankfurt am Main. Foto: Daniel Roland / AFP

Krisen för den tyska bankgiganten Deutsche Bank – som krävs på astronomiska 14 miljarder dollar i böter av USA – kommer inte att leda till systemkollaps. För svensk del kan det på sin höjd leda till att bankaktier sjunker marginellt i värde, menar finansanalytikern Peter Malmqvist.

De senaste uppgifterna på finansmarknaderna är att nivån på böterna som USA kräver snarare blir omkring hälften av det man sagt utgångsbudet.

– Det talas om någonstans kring 5 miljarder dollar, och det kommer Deutsche Bank att klara även utan att ta in pengar i en nyemission. Banken har som många andra en form av konvertibla obligationer som gör att man kan begära av ägarna att de omvandlas till aktier. Det betyder att pengarna tekniskt flyttas över till eget kapital, och det kommer att räcka om böterna hamnar på den nivån, säger Peter Malmqvist, finansanalytiker på EQR.

Skulle det bli det högre beloppet, kommer banken att klara även det, fast genom en nyemission.

– Det finns en möjlighet att göra det, även om det skulle förstöra börskursen.

Enligt Malmqvist är det inte aktuellt att den tyska staten går in och stöttar banken.

Vid ett stresstest i somras, där två italienska banker föll igenom, fick inte den italienska staten hjälpa dem eftersom det sågs som otillåtet statsstöd, både den tyska staten och EU var kraftigt emot statsstöd.

– Det vore otroligt konstig tom tyskarna skulle få stoppa in pengar i Deutsche Bank när inte italienarna fick det, så jag tror inte på statsstöd.

Deutsche Bank under många år haft problem med lönsamheten. Det beror på att bankens huvudsakliga affär är att tjäna pengar på finansiella instrument i stället för på lån. Det fungerade bra fram till 2006-2007, men efter finanskrisen har det gått mycket sämre.

– Svenska banker har 70 procent av sin verksamhet inom utlåning och 30 procent på kapitalmarknader, för Deutsche Bank är det tvärtom 80 procent handlar om att tjäna pengar på kapitalmarknader.

Banken har därför haft en låg lönsamhet samtidigt som kostnadsläget varit högt och intäktsutvecklingen varit dåligt. Banken har 100.000 anställda jämfört med exempelvis Handelsbankens cirka 10.000.

I stresstesten i somras kom Deutsche Bank klart på den nedre halvan av bankerna som gicks igenom. De svenska bankerna ”är i den andra änden av skalan”, enligt Malmqvist.

– Deutsche Bank är en bank med tydliga lönsamhetsproblem, men det är ingen krisbank, de redovisar inte några gigantiska förluster eller något sådant. Men det är inte så kul när den amerikanska staten i det läget kommer med böter på belopp som motsvarar en fjärdedel av kapitalbasen.

Att det inte kan bli fråga om en ny global finanskris, som den som börjad med Lehman Brothers konkurs, beror också på att man nu vet vad en bankkonkurs kan leda till.

– En bit med Lehman Brothers var att ingen visste vad som hände när man satte den i konkurs. Det tog 10 dagar innan kurserna började rasa och det blev uppenbart att man låst det finansiella systemet. Nu vet man vad som händer om man försöker sig på det igen, alla är medvetna om att ett ”Lehman Brothers” inte får inträffa igen.

För svensk del räknar inte Malmqvist med någon större påverkan av Deutsche Banks kris. Den tyska konjunkturen är väldigt stark och det gynnar Deutsche Bank.

Han tror inte på några effekter på den svenska konjunkturen, och inte heller på någon större påverkan på börsen.

– Aktier i svenska banker följer med ner, eftersom bankaktier smittar varandra. Men om Deutsche Bank går ned 10-15 procent går svenska bankaktier ner 1 procent. Det är den enda egentliga ekonomiska effekten jag kan se av fortsatta kursfall i Deutsche Bank.

Annonser

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith." - "Islam is as dangerous in a man as rabies in a dog." Sir Winston Churchill
Det här inlägget postades i EU Europa, Hot mot DEMOKRATI, Islamister / Jihadister, Islamska Staten, Världsekonomin. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s