Tredje och sista debatten

https://www.youtube.com/watch?v=3YFI1Zb8an8

Reaktioner i världen: Moderatorn var hemliga vinnaren

Foto: Drew Angerer/AFP

Trots viss självkontroll kunde inte Trump hålla sig från att fälla några av sina mest kontroversiella uttalanden. Moderatorn var debattens hemliga vinnare. Utan medierna vore Trumps skandaler något ännu värre. Det är några av reaktionerna i världen efter den sista USA-valsdebatten.

• Debattens hemliga vinnare var moderatorn Chris Wallace från Fox News, tycker Julian Dorr i tyska Süddeutsche Zeitung. Med intelligens och värdighet förde Wallace in debatten på normal politisk mark, och han var envis med sina frågor.

Nyckelordet var kontroll, menar Dorr. ”När kombattanterna hamnade i ett ordkrig bröt Wallace in och sade ’jag är ingen krukväxt, här är det jag som ställer frågor’”.

• Donald Trump fortsatte med den brända jordens taktik i den tredje debatten, skriver sydafrikanska Mail and Guardian. Han hade en sista chans att nå de osäkra väljarna, men han tog den inte, menar tidningen.

• Kolumnisten Emma Teitel i kanadensiska Toronto Star tar upp Trumplägrets anklagelser om att medierna är vinklade till Clintons fördel och är fientliga mot Trump.

Man ska inte skylla på medierna utan på fastighetsmagnaten själv, tycket Teitel, för utan medierna skulle ”uppblåsta och farliga typer” som Trump fortfarande finnas, men deras skandaler skulle upphöra att vara skandaler: ”De skulle vara något mycket värre. De skulle vara hemligheter”.

• Franska Le Monde slår fast att Donald Trump inte hade något att förlora i den sista debatten. Han var tvungen att framstå som presidentlik innan kontroversen med hans usla kvinnosyn skulle skada hans kampanj permanent.

Kanske lyckades han med det, åtminstone till en början, enligt Le Monde, för han hade bättre självkontroll och var mindre aggressiv. Men så skapade han en ny kontrovers med sin vägran att redan nu lova att respektera valresultatet.

• Spanska El Pais noterar att de båda inte tog varandra i hand vare sig före eller efter den sista debatten i ”den moderna amerikanska historiens giftigaste valkampanj”.

Debatten blev en intensiv konfrontation med personliga anklagelser. Republikanen var till en början återhållsam men drog efter hand fram sina mest extrema och konspiratoriska budskap, enligt Madridtidningen.

• Mexikanska El Universal uppmärksammar som många andra Trumps tal om risken för valfusk, att USA fått in många ”bad hombres” från Mexiko och att Clinton är ”en otäck kvinna”, liksom Clintons tal om att Trump är ”Putins marionett”.

Men Mexico City-tidningen gör också sak av att den mexikanska peson stärktes signifikant omedelbart efter debatten, med åtta centavos, vilket tidningen tolkar som att Clinton vann debatten klart.

• Kina har inte spelat någon stor roll i någon av debatterna, noterar Hongkongtidningen South China Morning Post, och i den tredje hade landet en om möjligt ännu mindre roll än i de två första.

Kinesiska bedömare säger till tidningen att partiledningen räknar med att Clinton kommer att vinna, men Peking är inte oroligt för att de kinesisk-amerikanska banden ska påverkas oavsett vem som vinner.

Läs mer. Presidentvalet i USA
  • Här samlas allt om USA-valet
    Presidentvalet 2016 hålls den 8 november. Valet avgör vem av Hillary Clinton och Donald Trump som blir landets president under mandatperioden 2017–2021. Här samlas alla DN:s nyheter och opinionsundersökningar om USA-valet.
Annonser

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith."
Det här inlägget postades i USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s