SVT: Bara ett fåtal säkra rastplatser i Sverige – oro bland chaufförer

Bara ett fåtal säkra rastplatser i Sverige – oro bland chaufförer

Videospelare
Spela video1 min
En lastbil kör i mörkret på E4 vid Höga kusten

Oro för hot, rån och stölder – det upplever många långtradarchaufförer när de ska stanna till på svenska rastplatser för vila och sömn. En utvärdering av läget visar att det faktiskt bara finns ett fåtal rastplatser som betecknas som säkra kameraövervakning, trots att stölder för miljardbelopp årligen sker från tunga fordon.

– Plötsligt såg jag hur bakdörrarna öppnades, folk slet ut lasten och jag blev bestulen på kött. Jag blev livrädd, säger yrkeschuffören Leif Johansson, stående vid sin långtradare med rutten Sundsvall-Stockholm.

– Chaufförer ställer upp sin bil för nattvila. Då kan tjuvarna slå till genom att skära upp kapellet eller ha verktyg att öppna med. Det kan vara kriminella ligor som stjäl tv-apparater, teknikutrustning, diesel, övrig last eller utrustning från själva bilen, säger Transports förbundsordförande Lars Lindgren till SVT Nyheter.

Går det inte att skydda sig med till exempel larm?

– Det kan gå att skydda sig på olika sätt, men de här brotten går snabbt. Det är välorganiserat, man veta vad man vill ha och det är svårt att få polis och väktare till en rastplats, säger Lars Lindgren.

Betala för säkerhet

Det är myndigheten Trafikanalys, som utvärderar åtgärder inom transportområdet, som nu på regeringens uppdrag granskat rastplatser vid landets vägar. Anledningen är bland annat att många yrkeschaufförer känner rädsla för att utsättas för hot, rån och stölder.

– Statistiken visar att stölderna inte ökat, men det sker ändå 1.000 stölder ur sådana här bilar varje år, säger Jonna Tilegrim, jurist vid Trafikanalys.

Enligt karläggningen finns bara ett fåtal säkra rastplatser. De har kameraövervakning och kontroll av vilka som passerar in och ut på området, men man får betala för att stanna där.

Borde inte åkare vara beredda att betala för säkerhet?

– Det bör vara den som beställer transporten och den som äger godset som ska betala. Det är inte rimligt att chauffören ska betala ur egen ficka, säger Lars Lindgren.

Har du funderat på att sluta som chaufför?

– Ja, det har jag, man blir ju rädd, säger Leif Johansson

Annonser

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith."
Det här inlägget postades i EU Europa, Hot mot DEMOKRATI. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s