24 personer har mördats i Skåne i år – Dialogpoliser hjälper inte längre, de borde få bära vapen :-)

Rekordstor mordvåg över Skåne

Rekordmånga människor har mördats i Skåne i år. Nu är Skånes mordutredare slut. Särskilt gangstermorden pressar polisen. Ovanligt många har även dödats i nära relationer.
26-årig man hittas skjuten till döds på Varbergsgatan i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
24 personer har mördats i Skåne i år. Så många har inte mördats sedan mitten av 00-talet. Normalt mördas mellan tio och sjutton personer per år.
Till och med under den så kallade mordvågen i Malmö 2011 och 2012 var antalet mord i länet totalt sett lägre än i år.
– Det här liknar den situationen vi hade då. Så här många fall som nu brukar vi inte ha, säger Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet.
Läs mer:Rekordmånga mord i Skåne – hela listan
Under mordvågen för några år sedan var stämningen i Malmö uppjagad, särskilt kring jul 2011 då fem personer sköts ihjäl på sex veckor. Tio personer mördades under tio månader i Malmö den perioden.
Mordvågen i år är mer smygande. Malmökoncentrationen är något lägre. Och typerna av mord skiljer sig mer åt.
Polisens underrättelsetjänst har inte analyserat varför det skett så många mord i år, utan tittar främst på kriminella uppgörelser i stort.
Sydsvenskans och HD:s granskning visar att morden i kriminella miljöer inte ensamt ligger bakom årets höga dödstal. Den typen av mord har skett en till fem gånger om året i Skåne under 00-talet, utom 2011 då det var sju fall.
I år har åtta personer dödats i sådana sammanhang, den senaste i onsdags. Fem personer i Malmö (läs mer här, här, här och här), två i Helsingborg (läs mer här och här) och en i Landskrona.
Även andra kategorier av mord ligger lite högre än de brukar. Det är små tal och små avvikelser, som tillsammans driver upp totalsiffran.
• Kvinnor som dödats i nära relationer. I Lund, Arlöv, Bårslöv och Glemmingebro.
• Två män misstänks ha dödats av sina fruar (läs mer här och här), och ett spädbarn misstänks ha dödats av sin förälder. Tre sådana mycket ovanliga fall brukar inte inträffa samma år.
• Alkohol- och drogrelaterade mord har minskat kraftigt de senaste åren. Men i år har det skett tre gånger. (Läs mer här, här och här).
En man högg ihjäl sin hustru i ett parkeringsgarage i centrala Lund i april i år.
I hela Sverige begicks det under 90-talet i snitt ungefär 100 mord om året. Sedan dess har antalet mord minskat till cirka 90. I förhållande till folkmängden är minskningen cirka 25 procent.
Förra året räknade dock Brottsförebyggande rådet till 112 fall av dödligt våld. Då var det framförallt västsvenska mördare som drev upp antalet, bland annat genom flera extrema dåd: Skolmorden i Trollhättan, trippelmordet i Uddevalla, bilbomben som dödade fyra i Göteborg.
– Antalet fall av går lite upp och ner från år till år. Det går inte stadigt neråt varje år, men trenden är nedåtgående, säger Mikael Rying, kriminolog.
Han är Sveriges ledande expert på statistik om dödligt våld.
– Nu redovisade Brå 112 fall förra året, men man måste vänta ett par, tre år för att se om trenden är bruten eller om 2015 var en enstaka topp.
24 fall i Skåne i år är en tydlig överrepresentation jämfört med tidigare totalsiffror för Sverige.
Om även resten av Sverige har många mord i år vet inte Mikael Rying – den sammanställningen är inte gjord än. Men han vet att polisen i både Göteborg, Stockholm, och Malmö är pressade av morden.
Då handlar det inte bara om antalet, utan om att andelen gangstermord med åren blir allt större. De fallen är särskilt svårlösta. Därutöver har polisen i nordvästra Skåne och Malmö tre andra svårlösta mord, där misstänkta fortfarande saknas.
Det är fall som kräver 15-20 utredare på heltid i flera månader.
Claes-Arne Hermansson, chef för utredningssektionen i Malmö, tvingades redan för några dagar sedan till hårda prioriteringar.
– Vi har så det räcker nu, om man säger så, sa Claes-Arne Hermansson då.
Natten till torsdagen mördades ytterligare en man i Malmö. Hans grupp poliser arbetar nu med sju så kallade spaningsmord.
Claes-Arne Hermansson leder mordutredarna i Malmö. Hans poliser har tagit slut av alla svårlösta mord man har att jobba med samtidigt. ”Nu hänger det på en skör tråd” säger han.Bild: Peter Frennesson
Spaningsmord, fall utan misstänkt efter de första dagarna, bör utredas efter en särskild metodik, kallad pug. Den kräver en spaningsstyrka med fasta rollfördelningar.
Med de många morden samtidigt gör att polisen inte kan besätta alla roller.
– Nu hänger det på en skör tråd, sa Claes-Arne Hermansson, redan före det senaste mordet .
Under mordvågen 2011 och 2012 kom ett hundratal poliser från utanför Skåne till Malmö för att utreda mord och slå till mot gängmedlemmar.
I år har det kommit åtta poliser från resten av landet. Förstärkningen får sökas inom regionen.
– I ett helhetsperspektiv tror jag att det är en rimlig avvägning, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef.
– Man måste se det ur ett nationellt perspektiv. När vi får utredare från Göteborg eller Stockholm så sätter vi de regionerna i ett besvärligt läge.
Jarl Holmström pekar på att flera av årets mord ser ut att kunna lösas. Under hösten har polisen gripit misstänkta även i mord som tros ha skett i den undre världen.
Om det blir fällande dom i alla brott där det nu sitter någon häktad skulle uppklaringen i år bli 67 procent. Men vägen från häktad till fällande dom är lång.
Claes-Arne Hermansson i Malmö har häktade i tre av sina sju spaningsmord. Han förväntar sig inte ens att de tre ska bli lösta.
– Kan vi ha lite flyt, att vi har legat rätt och säkrat rätt saker, så tycker jag att det vore helt underbart om vi kan lösa ett eller två av de här morden.
Ett eller två?
– Jag måste se positivt på det.
En man i 20-årsåldern avled av sina skottskador efter en skottlossning på Censorsgatan i Malmö i september i år.Bild: Patrick Persson

36 anmälningar – men 24 fall av dödligt våld

I inledningen av en utredning om misstänkt dödligt våld är rubriceringen oftast mord. Ibland mildras den till dråp, eller grov misshandel och vållandet till annans död. Det finns just nu totalt 36 anmälningar om mord. 13 av dem har Sydsvenskan och HD kunnat konstatera är felregistreringar eller fall som först har misstänkts vara mord, men relativt snabbt har kunnat avfärdas som olyckor, sjukdomar och självmord. För det näst senaste misstänkta mordet, en 92-årig man i Helsingborg, är läget inte klart än. Övriga 23 i vår sammanställning är konstaterade fall av dödligt våld. Ett av fallen (Degeberga) har tingsrätten bedömt som grov misshandel och vållande till annans död.

Morden utreds lokalt i nya organisationen

Sedan omorganisationen för snart två år sedan utreds mord lokalt, i de så kallade polisområdena. Polisens nya organisation följer inte länsgränserna. I region Syd ingår Skåne, Blekinge, Kalmar län och Kronobergs län. Skåne består av fyra polisområden med Malmö, Helsingborg, Lund och Kristianstad som huvudorter. Kristianstads område sträcker sin in i Blekinge och Kronobergs län.

Spaningsmord och gangstermord

Med gangstermord avses en person med koppling till kriminella nätverk som mördas av en annan person av samma bakgrund, eller i fall som är olösta – där omständigheterna tyder på att mordet skett i det sammanhanget. Spaningsmord kallas de fall där inte polisen har en misstänkt snabbt, inom ett eller två dygn, och tvingas till en flera veckor eller månader lång utredning.

Läs mer om fallen här:

Läs mer:Polisen misstänker: Rymde från dråpstraff – och mördade
Läs mer:Tre gripna för mordet på Munkhättegatan
Läs mer:Skotten på Censorsgatan: Skjuten man har avlidit
Läs mer:Polisen hittade spår i hans bil – nu är 52-åringen häktad för sjubarnspappans försvinnande
Läs mer:Rättspsykiatrisk undersökning av man som högg ihjäl hustrun
Läs mer:Arlövskvinnan planerade skilsmässa – då mördades hon
Läs mer:Misstänkt mord utanför Bårslöv
Läs mer:Man anhållen för mord på sin fru i Glemmingebro
Läs mer:Kvinna häktad för knivmord på Lindängen
Läs mer:Högg ihjäl vän – döms till åtta års fängelse
Läs mer:Skärpt straff för dödsmisshandel i Degeberga
Läs mer:Lommakvinna åtalas för mordet på sin man
Läs mer:Mannen slogs ihjäl med yxa när han sov – nu åtalas frun för mordet i Hjärup
Läs mer:Föräldrarna häktade för spädbarnsdöd
Läs mer:Död man funnen i Helsingborg – polisen misstänker mord
Läs mer:26-årig man avled av knivskador
Läs mer:”Det är en katastrof det som har hänt här”
Annonser

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith." - "Islam is as dangerous in a man as rabies in a dog." Sir Winston Churchill
Det här inlägget postades i EU Europa, Hot mot DEMOKRATI, Islamister / Jihadister, Islamska Staten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: