Trump ger skrämselhicka: Blir SD Sveriges största parti?

Ingen kan nu förvånas om SD växer sig störst

Publicerad 9 nov 2016 kl 15.01

Valet av Donald Trump är ett avgörande skifte i vår moderna historia.

Karin Olsson varnar för hur rädslan vinner mark på frihetens och optimismens bekostnad.

Den nionde november 1938 inträffade Kristallnatten. Den nionde november 1989 föll Berlinmuren. Den nionde november 2016 stod det klart att Donald Trumphade vunnit USA:s presidentval. Var och en av händelserna betecknar ett avgörande skifte. Den tid av optimism, frihet och demokrati som följde efter att järnridån hissades upp är, om inte över, så i alla fall under ett mycket allvarligt hot. När USA:s president är en misogyn hatmånglare har historien börjat om.

Att i dag läsa slutsatserna i den kontroversiella statsvetaren Francis Fukuyamas klassiska ”End of history and the last man” från 1992 är kusligt. Hans tes var att det inte gick att komma längre än den västerländska, liberala demokratin efter Kalla krigets slut. De stora idéstriderna var över. Samtidigt erkände han sin ambivalens inför utvecklingen. Han sörjde, och tyckte sig se sorgen även hos andra, att kampen och idealismen inte hade någon plats längre. Att allt som återstod var byråkratin, miljöproblemen och de ekonomiska kalkylerna. Tristessen i teknokratin och nostalgin över eran när det fanns något att slåss för skulle kunna driva fram en ny historia, spådde han.

Be careful what you wish for. De ledare som nu gratulerar Trump – och menar det – heter Vladimir Putin, David Duke och Marine Le Pen.

 

LÄS MER: Väck mig ur den här mardrömmen nu

Trump bars fram av vita

Skrattet vid skämtet i valrörelsen att Donald Trump snarare borde tala om ”Make America white again”, har vid det här laget fastnat i halsen: det var en förkrossande majoritet av vita män och kvinnor som röstade fram honom, en man som visat på öppen rasism.

Den globala kapitalismen, migrationen och undermineringen av de traditionella medierna har onekligen skapat en större oro än Fukuyama kunde förutse. Men Donald Trump med sin bakåtsträvande slogan om fornstora dagar och Jimmie Åkessons folkhemskulisser till politisk vision uttrycker samtidigt just det bittra vemod som han skrev om.

Vi kommer nu att få höra en uppsjö av valanalyser som handlar om bristen på jämlikhet i USA och dålig inkomstutveckling för vissa grupper. Som förklaring räcker det inte. Det handlar också om ett sug efter agitation i stället för förnuft, irrationell chauvinism i stället för öppenhet. Det handlar om politik som identitet i stället för ett val som görs efter det egna, krassa intresset.

 

LÄS MER: Kära Hillary Clinton, jag har fått nog

Blir SD Sveriges största parti?

Dagen efter Trumps triumf framstår det som ett stort skämt att alla politiska analyser fram till för bara några år sedan talade om ”rörelsen mot mitten” och triangulering. Riktningen blev den rakt motsatta. Känslorna som bar fram Trump finns i hela västvärlden. De finns på den svenska landsbygden och i de små samhällena, där asylboendena är det enda som händer. De gror bland de svaga männen, som ser kvinnorna vinna mark. Och de finns i den rena rasismen, i skräcken för den internationella konkurrensen och i oron för problemen i flyktingkrisens spår.

Ingen kan längre bli förvånad om Sverigedemokraterna i nästa val är Sveriges största parti.

Historien är knappast slut, här heller.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga nyheter

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

Annonser

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith." - "Islam is as dangerous in a man as rabies in a dog." Sir Winston Churchill
Det här inlägget postades i EU Europa, USA. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Trump ger skrämselhicka: Blir SD Sveriges största parti?

  1. Jan olsson skriver:

    Ja vi får hoppas att sverigedemokraterna blir i egen majoritet, so sådana som du fattar vad DEMOKRATI är , det är inte ignorera vad ANDRA tycker, folket finns och talar vad de vill utan att rätta sig efter , era värderingar.kom ned på jorden igen och LYSSNA ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s