Donald Trump Stärker Europas Kamp mot Etablissemanget

  • ”USA har precis befriat sig från politisk korrekthet. Det amerikanska folket uttryckte sin önskan om att förbli ett fritt och demokratiskt folk. Nu är det Europas tur. Vi kan och kommer att göra samma sak!” — Geert Wilders, holländsk parlamentledamot, partiledare för Frihetspartiet (PVV), och nu inför rätta i Nederländerna för yttrandefrihet.
  • ”2016 kommer, som det ser ut, att bli två stora revolutioners år. Jag trodde Brexit var stort men oj, vad detta ser ut att bli ännu större.” — Nigel Farage, parlamentsledamot och partiledare för UK Independence Party (Storbritanniens självständighetsparti).
  • ”Den politiska klassen smädas i stora delar av västvärlden, opinionsindustrin är bankrutt och media har bara inte vaknat och sett vad som pågår i världen.” — Nigel Farage.
  • ”När folk känner sig ignorerade och föraktade i en demokrati hittar de ett sätt att göra sina röster hörda. Denna omröstning är en konsekvens av medelklassens revolt mot en styrande elit som vill tvinga på dem vad de ska tycka.” — Laurent Wauquiez, partiledare för franska oppositionspartiet Republikanerna.

Donald Trumps valseger kom som en chock för Europas politiska och mediala etablissemang som är rädda för att förändringen som är på gång i det politiska klimatet i USA kommer att stärka populistpartier i Europa.

Anti-etablissemangpolitiker, många av vilka det enligt opinionsundersökningar går bra för i stundande europeiska val hoppas att Trumps uppgång kommer att inspirera europeiska väljare att rösta på dem i rekordsiffror.

Holländska lagstiftaren Geert Wilders skrev som kommentar på Trumps seger: ”USA har precis befriat sig från politisk korrekthet. Det amerikanska folket uttryckte deras önskan att förbli ett fritt och demokratiskt folk. Nu är det Europas tur. Vi kan och kommer att göra samma sak!”

Fler än ett dussintal val kommer att hållas i Europa under de nästkommande tolv månaderna, och först ut är omvalet i det österrikiska presidentvalet som kommer att äga rum den 4e december. Opinionsundersökningar visar att Norbert Hofer, från det österrikiska Frihetspartiet som är emot invandring, är på väg att vinna.

Dessutom kommer man i Italien den 4e december hålla en folkomröstning om en reform av grundlagen. Observatörer säger att Trumps seger kommer att göra det svårare för den italienska premiärministern Matteo Renzi, en av de få världsledare som offentligt stödjer Hillary Clinton, att vinna. De säger att Renzis öppna stöd för Clinton kommer att skada Italiens relationer med USA. Renzi säger att detta kommer att förenkla beslutsprocessen, men motståndare säger att det kommer att begränsa maktfördelningen.

Allmänna val kommer att äga rum år 2017 i Tjeckien, Frankrike, Tyskland och Nederländerna – EU-länder där kandidater som är emot etablissemanget utmanar den etablerade ordningen.

Mainstream-politiker och media har försökt bringa populistledare i vanrykte genom att stämpla dem som nynazister och främlingsfientliga för deras motstånd till massinvandring, multikulturalism och islamisering i Europa. Om Donald Trump kan visa att han kan styra USA och frambringa påtagliga resultat, särskilt genom att få ekonomin att växa och lyckas tygla illegal invandring, kommer Europas politiska etablissemang få det mycket svårare att stigmatisera oliktänkande.

Anti-etablissemangpolitiker i Europa, såsom Frihetspartiets partiledare Geert Wilders (vänster) i Nederländerna och partiledaren för UK Independence Party Nigel Farange (höger) har omfamnat Donald Trump och hoppas att hans uppkomst kommer att inspirera europeiska väljare att rösta på dem i rekordsiffror.

Vad som följer är ett urval av europeiska reaktioner till Trumps valseger. Anti-etablissemangpolitiker har omfamnat Trump, medan etablissemangpolitiker främst har utfärdat proforma-gratulationer som är artiga men formella och avståndstagande.

Österrike. Partiledaren för Frihetspartiet, Heinz-Christian Strache, gratulerade Trump på Facebook. Han skrev:

”Bit för bit håller den politiska vänstern och det onåbara och korrupta etablissemanget på att bestraffas drivas från makten av väljarna. Detta är bra, eftersom lagen kommer från folket. De österrikiska konventionella medierna, som har fört kampanj mot Trump i flera veckor och utpekat Hillary Clinton som segrare i förtid, blev utskämda av väljarna.”

Belgien. Populistpartiet Vlaams Belang (Flamländskt intresse) gratulerade Trump och sade att hans oväntade valseger skulle kunna upprepas i Europa. Partiordförande Tom Van Grieken twittrade: ”Valet i USA visar återigen hur långt politikerna är från folket.” I ett annat Twitterinlägg skrev han: ”Trumps uppgång är inte ett isolerat fenomen. Även i Europa vill allt fler väljare ha en riktig förändring.”

Storbritannien. Premiärminister Theresa May sade:

”Jag skulle vilja gratulera Donald Trump för att ha valts till USAs nästa president efter en hårdnackad kampanj. Storbritannien och USA har ett bestående och speciellt förhållande baserat på värderingar om frihet, demokrati och företagsamhet. Vi är, och kommer förbli, starka och nära kompanjoner i handel, säkerhet och försvar.”

Partiledaren för UK Independence Party, Nigel Farage, som förde en framgångsrik kampanj för att lämna EU i ”Brexit”-omröstningen sade att Trumps seger inte förvånade honom. Han twittrade:

”2016 kommer, som det ser ut, att bli två stora politiska revolutioners år. Jag trodde Brexit var stort men oj, vad detta ser ut att bli ännu större.”

Han twittrade också: ”Jag överlåter manteln till @RealDonaldTrump! Gratulationer. Du har utkämpat en modig kampanj.”

Farage sade, när han talade till ITV: ”Den politiska klassen smädas i stora delar av västvärlden, opinionsindustrin är bankrutt och media har bara inte vaknat och sett vad som pågår i världen.”

Tjeckien. President Milos Zeman sade att Trumps valseger var en seger över ”medias manipulation”. Han sade:

”Jag skulle vilja gratulera Donald Trump hjärtligt. Jag uttryckte, som en av få europeiska politiker, offentligt stöd för denna kandidat eftersom jag håller med om hans åsikter om invandring och även kampen mot islamistisk terrorism. Jag uppskattar Donald Trumps offentliga uppträdande. Han talar på klarspråk, ibland på ett hårt sätt, men så att man förstår, och undviker det som ibland kallas för politisk korrekthet.”

Europeiska Unionen. Donald Tusk, ordförande för Europeiska rådet skrev:

”Europa och USA har helt enkelt inget annat val än att samarbeta så nära som möjligt. Jag lyssnade noga på den utpekade presidenten Trumps fordran för amerikansk enighet. Och jag själv skulle vilja föreslå europeisk och transatlantisk enighet. Jag tror inte att något land idag kan vara mäktigt i isolering. Men jag tror att USA och Europa kan, borde och kommer att arbeta tillsammans. Det är vårt gemensamma intresse. Vi måste inse att detta kommer att kräva stora insatser från båda sidor. EU är en stark och pålitlig partner och kommer att förbli det. Vi förväntar oss detsamma från USA och dess nya president.”

Frankrike. President François Hollande twittrade: ”Det amerikanska folket har talat. De har valt Donald Trump. Jag gratulerar honom. Jag tänker också på Hillary Clinton.”

Frankrikes ambassadör till USA, Gérard Araud, twittrade: ”Detta är slutet av en epok. Efter Brexit och detta val är allt möjligt. Världen sammanfaller framför våra ögon.” Han raderade Twitterinlägget senare.

Före detta premiärminister Dominique de Villepin sade: Vad som pågår i USA skulle kunna inträffa i Frankrike.”

Före detta premiärminister Jean-Pierre Raffarin sade: ”Alla resonliga gränser försvann med Brexit och Frankrikes stora läxa är att Le Pin kan vinna.”

Laurent Wauquiez, partiledare för oppositionspartiet republikanerna sade: ”När folk känner sig ignorerade och föraktade i en demokrati hittar de ett sätt att göra sina röster hörda. Detta val är konsekvensen av medelklassens revolt mot den regerande eliten som vill tvinga på dem vad de ska tycka.”

Partiledare för Front National, Marine Le Pen, twittrade: ”Grattis till USAs nya president Donald Trump och det fria amerikanska folket!”

Le Pens pappa, partigrundaren Jean-Marie Le Pen, twittrade: ”USA idag, Frankrike imorgon.”

Tyskland. Förbundskanslern Angela Merkel, som inte nämnde Trump vid namn, läxade upp den valda presidenten om värderingar:

”Tyskland och USA är allierade i fråga om demokratiska värderingar, frihet och respekt för lagen och människans värdighet, oberoende av ursprung, hudfärg, religion, kön, sexuell orientering eller politiska åsikter. Jag erbjuder USAs nästa president ett nära samarbete baserat på dessa värderingar.”

Vice förbundskanslern Sigmar Gabriel var inte lika nådig. Han sade:

”Trump är förebudet för en ny auktoritär och chauvinistisk internationell rörelse. Han är också en varning för oss alla. Vårt land och Europa måste förändras om vi vill motverka den auktoritära internationella rörelsen.”

Utrikesministern Frank-Walter Steinmeier sade:

”Vi hoppas att vi inte står inför ett minskande stabilitet i den internationella politiken. Under sin kampanj var Trump kritisk, inte bara mot Europa utan också mot Tyskland. Jag tror vi måste förbereda oss för att amerikansk utrikespolitik kan bli mindre förutsägbar. Vi måste förbereda oss för en situation i vilken USA kommer att frestas till att fatta beslut på egen hand oftare.

”Jag vill tala klarspråk: Inget kommer att bli lättare och mycket kommer att bli svårare. Precis som vi tyskar tidigare har lärt oss mycket av våra amerikanska vänner bör vi nu uppmuntra våra amerikanska vänner att hålla kvar vid tidigare partnerskap och vid oss.”

Försvarsminister Ursula von der Leyen sade att Trumps seger var ”en stor chock” och ”inte en röst för honom utan emot Washington, emot etablissemanget.” Hon tillade:

”Självklart vet vi Européer, som NATO-allierade, att om Donald Trump blir president kommer han att ställa frågan: Vad bidrar du med till denna allians? Men vi undrar också, vad är er ställning i denna allians?”

Justitieminister Heiko Maas twittrade: ”Detta är inte världens ände. Men det kommer att bli galnare.”

Partiledaren för populistpartiet Alternativ för Tyskland (Alternative für Deutschland, AfD), Frauke Petry, förutspådde att Trumps seger skulle resultera i en politisk förändring även i Europa. På Facebook skrev hon:

”Det var hög tid att folk i USA som känt sig missnöjda upphävde sin röst på det politiska etablissemanget. Medan 93 % av väljarna i Washington DC röstade på Clinton för att behålla sina egna maktstrukturer röstade majoriteten i landet på en politisk nystart, en ekonomisk återhämtning för den drabbade medelklassen och ett slut på uppdelningen i vad som fortfarande är världens mäktigaste land.

”Detta valresultat är uppmuntrande för Tyskland och för Europa eftersom Trump verkligen har förutsättningar för att förändra det politiska klimatet. Jag gratulerar Donald Trump till segern och till denna historiska förändring…

”Precis som amerikaner måste Tysklands medborgare uppbringa mod till att kryssa för valsedeln och inte förbli likgiltiga. Deras åsikter räknas, även om politisk korrekthet verkar ha höjt konsensusnivån till en nivå av en ny lära.”

Beatrix von Storch, AfD-medlem i europaparlamentet skrev:

”Donald Trumps seger är en tydlig signal för att medborgare i västvärlden vill ha politisk förändring. Detta är bara en överraskning för etablissemanget. I USA såväl som i Tyskland vill medborgare ha säkra gränser, mindre globalisering och en politik som fokuserar på problem i deras eget land.”

Ungern. Premiärminister Viktor Orbán skrev på Facebook: ”Vilken fantastisk nyhet. Demokratin är fortfarande vid liv.”

Italien. Grundaren av anti-etablissemangrörelsen 5-Star Movement, Beppe Grillo, hyllade Trumps seger. Han skrev:

”Detta är ett bevis på att dessa miljontals demagoger inte är folket, utan de är journalister, intellektuella, befästa i en värld som inte längre existerar. Det finns likheter mellan dessa händelser i USA och vår rörelse… Vi kommer att styra och de kommer att fråga: ”Men hur lyckades de?” De kanaliserade den kollektiva ilskan.”

Nederländerna. Holländska lagstiftaren Geert Wilders sade:

”USA återvann sin nationella suveränitet, sin identitet, det återtog sin egen demokrati, därför kallar jag det en revolution.

”Nu finns det en ledare, trots all negativitet som spridits om honom av den politiska eliten och pressen, som bara har en angelägenhet, och det är USAs väljares nationella intresse som handlar om invandring, arbetslöshet som ett resultat av globalisering, islamisering av deras samhälle. Och han verkar tala sanning och övertyga folk om att om de sätter igång är allt möjligt och jag tror att gårdagens historiska händelse kommer att ha en enorm effekt även på europeisk politik.

”Europas läxa är att det som USA kan göra kan vi också göra.”

I en essä som publicerats av Breitbart skrev Wilders:

”Igår gjorde det amerikanska folket klart att de inte ville gå i Västeuropas fotsteg. De vill inte ge bort sitt land. De vill bevara sin nation, deras frihet, deras välstånd. De kände att tiden var kommen för befrielse.

”De amerikanska väljarna vill inte längre representeras av politiker som inte tar deras bekymmer på allvar. De kände att Donald Trump var den enda som lyssnade på dem…

”USA har precis befriat sig själv från politisk korrekthet. Det amerikanska folket uttryckte deras önskan om att förbli ett fritt och demokratiskt folk. Nu är det Europas tur. Vi kan och kommer att göra samma sak!”

Soeren Kern är seniorforskare vid New York-baserade Gatestone Institute. Han är också seniorforskare för europeisk politik vid Madrid-baderade Grupo de Estudios Estratégicos / Strategic Studies Group. Följ honom på Facebook och på Twitter.

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith."
Det här inlägget postades i EU Europa, Islamister / Jihadister, Islamska Staten, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s