Dyster prognos för Malmös ekonomi – hundratals miljoner fattas

Dyster prognos för Malmös ekonomi – hundratals miljoner fattas

Malmös ekonomi försämras under den närmaste sexårsperioden, enligt budgetchefen. Botten nås år 2019 då det enligt prognosen fattas 310 miljoner för en budget i balans.

På tisdagen inledde politikerna i det rödgröna S-MP-styret sina förhandlingar om kommunens budget för 2017, som ska antas av kommunfullmäktige i november.
– Min ingång är att vi ska klara att lägga fram en budget utan att höja skatten nästa år, säger finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Men en beräkning som Malmö stads budgetchef Anna Westerling har gjort för den kommande sexårsperioden visar att gapet växer mellan skatteintäkter och kostnader.
Beräkningen är ett så kallat bas-alternativ som bygger på antagandet att alla verksamheter skulle drivas vidare som år 2016, plus uppräkningar för att Malmöborna blir fler och att priser och löner ökar.
2017 beräknas glappet till 114 miljoner kronor i budgeten, som totalt omsluter 22 miljarder. 2018 fattas ungefär 250 miljoner, och för 2019 beräknas glappet till 310 miljoner kronor.
Att kostnaderna drar iväg beror främst på att Malmös befolkning förändras. Dels ökar antalet barn så snabbt att det krävs en stor utbyggnad av förskolor och skolor. Dels har allt fler Malmöbor så små eller osäkra inkomster att de inte kan få någon fast bostad utan söker akut hjälp hos socialtjänsten, och det driver upp kommunens kostnader för hemlöshet.
Läs mer: Malmö stads kostnader för hemlösa väntas spräcka budgeten med 181 miljoner
Beräkningen innebär att stadens ledande politiker antingen behöver banta budgeten, eller öka intäkterna genom höjda skatter eller utökade statsbidrag eller andra åtgärder. Ska det också bli utrymme till nya satsningar krävs ännu större kostnadsminskningar, omprioriteringar, eller höjda intäkter för att nå balans.
Anna Westerling betonar att beräkningen bygger på prognoser (i detta fall SKL) som ändras i takt med omvärlden.
Beräkningen kan också ändras av politiska beslut. Katrin Stjernfeldt Jammeh har sagt att hon kommer att presentera åtgärder för att pressa kostnaderna för hemlöshet och därmed undvika det prognosticerade glappet på 114 miljoner nästa år. Men hon har ännu inte velat berätta om planen.
– Jag ser att vi kommer att rikta om pengar och göra satsningar, säger hon.
Annonser

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith." - "Islam is as dangerous in a man as rabies in a dog." Sir Winston Churchill
Det här inlägget postades i EU Europa, Hot mot DEMOKRATI. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: