Påminnelse till Inrikesministern: Det är inte vapnen i sig som utför morden i Malmö – kom med något mer genomtänkt!

Ygeman fördömer morden i Malmö – vill att EU köper upp möjliga mordvapen på Balkan
Inrikesminister Anders Ygeman (S) oroar sig över den mordvåg som just nu sköljer över Malmö och vill hitta vägar att minska tillgången till skjutvapen. ”En väg vore att EU köper upp och skrotar de vapen som är på drift på Balkan”, säger han.
Erik Magnusson
FÖLJ SKRIBENT
Anders Ygeman ser det som en oroande utveckling att Malmö hittills i år har drabbats av elva mord och trettio mordförsök.
– Vi ser hur mord över tid har minskat, men att det dödliga våldet med skjutvapen har ökat. Mord är ett brott som till sin natur är oåterkalleligt. Och polisen agerar också därefter, säger han.

”Det viktiga är att polisen klarar upp de brott som skett och förhindrar nya brott”, säger Anders Ygeman som anser att det bästa sättet att förhindra nya mord är att strypa tillflödet av skjutvapen.
Bild: Mats Roslund
Enligt Anders Ygeman ska det svenska samhället aldrig acceptera att mord och dödligt våld blir en del av vardagen. Därför ska polisen och samhället i övrigt alltid reagera med kraft på sådana brott.

– För att lösa morden måste vi också minska möjligheten att utföra dem. Vi måste komma åt tillgången till skjutvapen och minska tillflödet av nya skjutvapen till Sverige, säger han.
Anders Ygeman påminner om att regeringen nyligen tecknat avtal med Serbien och Moldavien för att strypa tillflödet av pistoler, revolvrar och andra vapen därifrån. Men enligt Ygeman räcker det inte med den här typen av bilaterala avtal för att minska antalet skjutvapen i Sverige och andra EU-länder.
– Jag tror också att EU bör köpa upp och skrota de vapen som är på drift på Balkan. Det finns mer än fyra miljoner skjutvapen som är på drift där. EU måste vara med och finansiera uppköpen av de vapenöverskott som finns där.
Enligt Anders Ygeman skulle en sådan åtgärd kunna genomföras på samma sätt som den vapenamnesti som är på gång i Sverige under 2018. För en mindre summa kan EU köpa in vapen som överlämnas till särskilda vapenuppsamlare.
Enligt inrikesministern är det viktigt att EU i så fall inte bara utfärdar en vapenamnesti för Slovenien, Kroatien och Bulgarien, tre Balkanländer som redan är medlemmar i EU, utan att amnestin också omfattar kandidatländer som Serbien och Bosnien-Hercegovina.
– Det är nödvändigt för att en sådan amnesti ska få effekt. Vi har ju sett i olika mordutredningar i Sverige att både vapen och handgranater kommer från Balkan, säger han.
Anders Ygeman säger att han redan har diskuterat en sådan här amnesti med kolleger från andra EU-länder. Han har också dryftat den med ledande tjänstemän i EU-kommissionen.
– Jag har för avsikt att gå vidare med förslaget och lägga fram en mer genomtänkt idé, säger Anders Ygeman.

Annonser

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith." - "Islam is as dangerous in a man as rabies in a dog." Sir Winston Churchill
Det här inlägget postades i EU Europa, Hot mot DEMOKRATI, Islamister / Jihadister, Islamska Staten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s