Säpo: Fler sympatiserar med våldsbejakande islamistisk extremism

Säpo: Fler sympatiserar med våldsbejakande islamistisk extremism

Publicerat kl 06.00
Säpochefen: Fler personer som vi måste ha kännedom om
(1:34 min)
Anders Thornberg, generaldirektör och chef Säkerhetspolisen. Medlemmar till terrorgruppen IS går på en gata.
Anders Thornberg, generaldirektör och chef Säkerhetspolisen. Foto: TT Montage: Sveriges Radio.

Färre svenskar reser för att ansluta sig till våldsbejakande grupper, men fler sympatiserar med våldsbejakande islamistisk extremism, enligt Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg.

– Vi ser att det finns individer som kommer hem, som kontaktar unga individer, det finns en slags logistik, ett nät i Sverige som försöker uppmana yngre och nya att ansluta sig för saken, det pågår hela tiden, säger Säpo-chef Anders Thornberg.

Enligt Säkerhetspolisen är det runt 300 svenskar som de senaste åren rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande grupper. Men det senaste året har resandet avtagit, och bedömningen är att runt 150 av de som rest har återvänt till Sverige.

Enligt Säkerhetspolisen har antalet personer i Sverige som sympatiserar med våldsbejakande islamistisk extremism fortsatt att ökat det senaste året.

– Det är fler och fler personer som vi måste ha en kännedom om. Det finns individer som samlar in pengar, som sympatiserar tyst och som på olika sätt medverkar men sen är det mycket retorik, det är ju inte förbjudet att prata om saker, det är ju först när man begår brott som det blir allvarligt, säger Säpochef Anders Thornberg.

En kartläggning som Ekot gjort av de rättsfall som finns visar att de flesta som anhållits eller häktats misstänkta för brott kopplade till terrorism aldrig döms för det. Men enligt Säpochef Anders Thornberg ska det inte tolkas som att det inte inte pågår stöd till terrorism i Sverige.

– Det pågår sådana saker, det är naturligtvis svårt att bevisa också, men vi går in väldigt tidigt.

– Vi väntar inte på att brotten är fullbordade, utan vi försöker avbryta så tidigt som möjligt. Det är inte avgörande för oss att man kan få en fällande dom, det avgörande är att det inte sker ett terrorattentat i Sverige, säger Anders Thornberg.

Annonser

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith." - "Islam is as dangerous in a man as rabies in a dog." Sir Winston Churchill
Det här inlägget postades i EU Europa, Hot mot DEMOKRATI, Islamister / Jihadister, Islamska Staten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s