SvD Ledare: ”Europas sjuke man avliden”

Per Gudmundson:Europas sjuke man avliden

President Recep Tayyip Erdogan befäster sin position som envåldshärskare.
President Recep Tayyip Erdogan befäster sin position som envåldshärskare. Foto: Lefteris Pitarakis/TT

Med 51,4 procent av rösterna vann ja-sidan i söndagens folkomröstning om grundlagen i Turkiet. Därmed upphävs den rådande konstitutionens princip om maktdelning. Den parlamentariskt tillsatta premiärministerposten avskaffas. Den exekutiva makten samlas i stället hos presidenten, som också ges utökat inflytande över rättsväsendet.

Grundlagsändringen förlänger dessutom mandatperioderna, vilket öppnar möjligheten för president Erdogan att sitta kvar fram till 2029.

Sammantaget betyder omröstningsresultatet att president Recep Tayyip Erdogan konsolideras som envåldshärskare.

Ingen kan ha missat vad som var på gång. Erdogan har lett landet sedan valsegern 2002. Fram till 2014 var han premiärminister, och därefter landets president – ett ämbete han låtit skräddarsy åt sig själv.

Erdogan har inte tvekat att utnyttja befogenheterna för en skoningslös jakt på sina fiender. Landet har förts till randen av inbördeskrig, och efter det misslyckade kuppförsöket mot honom har han bedrivit en exempellös utrensningspolitik.

Icke desto mindre vilar Erdogans makt på ett ansenligt folkligt stöd. Valdeltagandet i söndags låg på 85 procent, och även om det naturligtvis kan ha förekommit oegentligheter i proceduren lär resultatet på det hela taget stå sig. Utfallet låg i linje med vad opinionsmätningarna förutspådde.

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

Demokrati är dock inte enbart en fråga om enkel majoritet. Grundläggande mänskliga rättigheter, minoritetsskydd och balans mellan statsmaktens olika funktioner är nödvändiga.

Erdogan har själv liknat demokratin vid en spårvagn: när man kommer fram till sin hållplats kliver man av. Nu har Turkiet klivit av.

Omröstningsresultatet torde leda till att Europa avvecklar planerna på att ta upp Turkiet som medlem i EU. Här vore det också passande med en viss självrannsakan hos de krafter som varit mest pådrivande; inte minst Sverige.

Om det gamla ottomanska imperiet ändå kunde ses som Europas sjuke man har Erdogan tagit livet av den sista illusionen om att Turkiet kan vara en del av Europa.

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith."
Det här inlägget postades i EU Europa, Hot mot DEMOKRATI, Islamister / Jihadister, Islamska Staten, Turkiet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s