Europas Migrantkris: Ett Centraleuropeiskt Synsätt

  • Många så kallade asylsökande har vägrat förflytta sig till Central- och Östeuropa för att det ekonomiska stödet där inte är lika generöst som i Frankrike, Tyskland och Skandinavien. Dessutom har hundratals migranter som förflyttats till Estland, Lettland och Litauen, som rankas som några av de fattigaste länderna inom EU, flytt till Tyskland och andra mer välbärgade länder i blocket.
  • ”Det måste sägas klart och tydligt: Detta är en attack mot Europa, mot vår kultur, mot våra traditioner.” – Polens premiärminister Beata Szydlo.
  • Jag tycker att vi har rätten att bestämma att vi inte vill ha ett stort antal muslimska personer i vårt land. Detta är en historisk erfarenhet för oss.” – Viktor Orbán, Ungerns premiärminister, i ett uttalande med referens till Ottomanska rikets ockupation av Ungern från 1541 till 1699.

Europeiska Unionen har vidtagit rättsliga åtgärder mot Tjeckien, Ungern och Polen för att de inte rättat sig efter den kontroversiella ordern om att ta emot tusentals migranter från Afrika, Asien och Mellanöstern.

Den så kallade överträdelseproceduren, som ger auktoritet åt Europakommissionen, EUs mäktiga exekutiva arm, att stämma medlemsstater som anses bryta mot sina skyldigheter under EU-lagstiftning, skulle kunna leda till enorma ekonomiska straffavgifter.

Dispyten dateras tillbaka till september 2015, vid höjden av Europas migrantkris, då EUs medlemmar röstade om att förflytta 120 000 ”flyktingar” från Italien och Grekland till andra delar av blocket. Detta antal gällde de migranter utöver de 40,000 man enligt en plan från juli 2015 skulle förflytta från Italien och Grekland.

De 160 000 migranterna skulle ”delas upp” och nio länder i Central- och Östeuropa fick order om att ta emot runt 15 000 migranter. Trots att Tjeckien, Ungern, Rumänien och Slovakien röstade emot överenskommelsen var de tvungna att rätta sig efter reglerna.

Sedan dess har flera centraleuropeiska EU-medlemmar vägrat ta emot sin tilldelade kvot av migranter. Polen, till exempel, har en kvot på 6 182 migranter, varav inte en endaste har tagits emot. Tjeckien har en kvot på 2 691 migranter, av vilka endast 12 har tagits in. Ungerns kvot låg på 1 294 och av dessa har ingen tagits emot.

I EU överlag har bara runt 20 000 migranter förflyttats totalt (6 896 från Italien och 13 973 från Grekland), enligt EUs senaste rapport om förflyttning och omplacering som publicerades den 13e juni 2017. Av EUs 28 medlemsländer är det bara Malta som tagit emot hela sin kvot – 131 migranter.

Många så kallade asylsökande har vägrat förflytta sig till Central- och Östeuropa för att det ekonomiska stödet där inte är lika generöst som i Frankrike, Tyskland och Skandinavien. Dessutom har hundratals migranter som förflyttats till Estland, Lettland och Litauen, som rankas som några av de fattigaste länderna inom EU, flytt till Tyskland och andra mer välbärgade länder i blocket.

Samtidigt har tillsynsmyndigheterna för europeisk ”enighet” försökt skuldbelägga det centraleuropeiska avståndstagandet genom att ta upp oklara koncept såsom europeiska ”värderingar” och ”solidaritet”. Den franska presidenten Emmanuel Macron varnade till exempel nyligen om att:

”Centraleuropeiska länder som inte respekterar reglerna bör betala det politiska priset för konsekvenserna. Det förekommer ett dubbelt svek. De bestämmer sig för att överge EUs principer, vända ryggen mot Europa och de har en cynisk inställning mot unionen som ger dem pengar, utan att respektera dess värderingar.”

Ledarna i Central- och Östeuropa har stått fast vid sina beslut. I Polen sade premiärminister Beata Szydlo att hennes land inte tänkte låta sig utpressas av EU-tjänstemän. I ett tal i parlamentet den 24e maj, två dagar efter jihadistattacken i Manchester, England, i vilken ett polskt par dödades, sade hon:

”Vi tänker inte delta i Brysselelitens galenskaper… Res er upp och vakna upp från håglösheten, annars kommer ni gråta över era barn varje dag.”

”Om ni inte kan se detta – om ni inte kan se att terrorismen för närvarande har potential att skada varje land i Europa, och ni tycker att Polen inte ska försvara sig – då går ni hand i hand med de som riktar detta vapen mot Europa, mot oss alla.”

”Det måste sägas klart och tydligt: Detta är en attack mot Europa, mot vår kultur, mot våra traditioner. Vill vi ha starka politiker som kan se faran och kämpa emot den på ett effektivt sätt?”

I ett tal den 24e maj sade den polska premiärministern Beata Szydlo att hennes land inte tänkte låta sig utpressas av EU-tjänstemän: ”Vi kommer inte delta i Brysselelitens galenskaper… Detta är en attack mot Europa, mot vår kultur, mot våra traditioner.” (Illustrativ bildkälla: Europaparlamentet/Flickr)

Den polska inrikesministern Mariusz Błaszczak sade att rättelse efter EUs överenskommelse om kvoter ”definitivt skulle vara värre” än vilket straff som helst som utdelas av Bryssel:

”Vi får inte glömma terrorattackerna som ägt rum i Västeuropa, och hur – i EUs största städer – dessa tyvärr är ett ofrånkomligt faktum. Kom ihåg att de nu mycket ofta förekommande muslimska samfunden i Västeuropa började med ett relativt litet antal…

”Jag säger till mina motsvarigheter i Västeuropa att förflyttningsstrategin bara gör att den illegala migrationen intensifieras eftersom människosmugglare får ännu fler kunder när de som skulle varit migranter får höra att folk som anländer i Europa får skydd av andra EU-länder än Italien och Grekland.”

Heneryk Kowalczyk, en polsk parlamentsledamot, sade:

”Polen bidrar till EU… Vi gör det blocket säger åt oss att göra, det som står i avtalen. Om den franska presidenten hade tänkt på flyktingar så nämns inte denna fråga i avtalen och när vi gick med i den Europeiska Unionen gick vi inte med på denna förbindelse.”

Polens minister för europeiska frågor, Konrad Szymański, tillade: ”Det finns ingen konflikt mellan kommissionens och Polens värderingar – det handlar om hur man ska tolka dessa värderingar”.

I Tjeckien sade premiärminister Bohuslav Sobotka att ”med tanke på den försämrade säkerheten i Europa och kvotsystemets icke-funktion kommer den tjeckiska regeringen inte delta i det”. Han tillade: ”Vi är redo att försvara vår ställning i EU och i de relevanta rättsinstitutionerna.”

Den tjeckiska utrikesministern Lubomír Zaorálek sade att EU borde fokusera på ”ekonomisk och social konvergens bland EU-länder istället för att försöka fördela migranter med påtvingade kvoter”. Han påpekade att i vissa östeuropeiska länder är ”de mest utsatta invånarna ofta fattigare än de anländande migranterna själva.”

Zaorálek tillade att ”folk som anländer har inget riktigt intresse av att integreras” och de vill bo med ”parter från liknande kulturella, etniska och religiösa bakgrunder”. Han sade att folk i Central- och Östeuropa inte vill ”upprepa de västerländska misstagen” med ”områden som är fulla av tusentals människor med undermåliga levnadsvillkor” och som är ”mycket osäkra, inte bara på kvällen utan också under dagen”. Han påpekade att ”det finns inga självmordsbombare bland ukrainare eller vietnameser”, två etablerade grupper som länge funnits i Tjeckien.

Slovakien sade premiärminister Robert Fico att massmigration och påtvingad multikulturalism skulle förändra landets kärna:

”Jag tror att det är politikernas plikt att tala om dessa frågor på ett tydligt och öppet sätt. Jag vill inte se någon muslimsk samhällsgrupp i Slovakien. Jag vill inte att det ska finnas tiotusentals muslimer som gradvis börjar förespråka sin ideologi. Vi vill inte förändra detta lands traditioner som är byggda på den kristna traditionen. Det har varit såhär i flera århundraden. Suveränitet och nationell stolthet måste vara en del av vår regerande koalition.”

Fico tillade att 95 % av de så kallade flyktingarna de facto var ekonomiska migranter:

”Vi kommer inte att ta emot denna dårskap med öppna armar med idén om att vi ska ta emot alla oavsett om de är ekonomiska migranter eller ej. Vi måste börja berätta sanningen om migration.”

Ungern har premiärminister Viktor Orbán varnat för de ”explosiva konsekvenserna” av en kulturkrock mellan Europa och migranter från muslimvärlden:

”För att förstå vad vi måste göra måste vi kunna förstå situationen vi står inför. Europa är inte utsatt för ett ‘flyktingproblem’ eller en ‘flyktingsituation’, utan den europeiska kontinenten är hotad av en ständigt växande våg av modern migration. En förflyttning av folk äger rum på en enorm skala, och utifrån ett europeiskt perspektiv verkar antalet potentiella framtida invandrare gränslöst.”

”För varje dag som går dyker hundratusentals upp och kräver att få komma innanför våra gränser, och det finns flera miljoner andra som har för avsikt att komma till Europa med ekonomiska motiv…”

”Vi måste erkänna att den europeiska unionens missvisade immigrationspolitik bär ansvaret för denna situation. Varje europeisk politiker som lovar invandrare ett bättre liv och uppmuntrar dem att lämna allt bakom sig och riskera sina liv för att komma till Europa är oansvariga. Om Europa inte återgår till det sunda förnuftet kommer det att förlora kampen om sitt eget öde…”

”Låt oss inte glömma att de som anlänt är uppfostrade med en annan religion och representerar en radikalt annorlunda kultur. De flesta av dem är inte kristna, utan muslimer. Detta är en mycket viktig fråga, eftersom Europa och den europeiska kulturen härstammar från kristendomen. Är det inte oroande att europeisk kristendom nu knappt kan behålla kristendomen i Europa? Om vi tappar siktet på detta kan idén om Europa bli ett minoritetsintresse på den egna kontinenten”.

Med hänvisning till Ungerns ockupation av det Ottomanska riket från 1541 till 1699 sade Orbán:

”Jag tycker att vi har rätten att bestämma att vi inte vill ha ett stort antal muslimska personer i vårt land. Vi tycker inte om konsekvenserna av att ha ett stort muslimskt samfund som vi ser i andra länder och jag ser ingen anledning för någon annan att tvinga oss till att skapa sätt att leva tillsammans i Ungerns som vi inte vill se. Detta är en historisk erfarenhet för oss.”

Soeren Kern är seniorforskare vid New York-baserade Gatestone Institute

Annonser

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith." - "Islam is as dangerous in a man as rabies in a dog." Sir Winston Churchill
Det här inlägget postades i EU Europa, Hot mot DEMOKRATI, Islamister / Jihadister. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s