Detta händer i Sverige idag: Fick inte handla för att hon inte bar slöja

Jag fick inte handla i butiken – för att jag inte bar slöja

Soheila Fors: ”I en svensk affär i en mellansvensk stad hade jag kommit tillbaka till religionsförtryckets Iran.”

I Sverige får ingen diskrimineras på grund av ”kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnicitet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder”. Ändå händer det:

En dag åkte jag till en stad och besökte en somalisk affär. Jag vet att de brukar ha jättevackra mönstrade klänningar. 

Kvinnan i butiken visade mig var de hade sina och jag hittade en som jag tyckte om. Medan jag stod vid klänningarna kom en man in som måste ha varit ägaren från mansavdelningen och sa på somaliska:

”Vi säljer inte till henne. Hon har ingen hijab… Iran…”. (Språket har gemensamma ord med arabiskan, så jag förstod en del.)

Han gick. Kvinnan vände sig till mig och sa: ”Tyvärr, du får inte köpa den”. ”Tänk om du går i en affär och inte får köpa mat och mjölk”, svarade jag. ”Sverige är en demokrati”, svarade hon. ”Ja visst, det är en demokrati. Jag får komma in med eller utan hijab”.

Snopen och arg gick jag ut, diskriminerad på grund av klädsel och religion i frihetens hemland. I en svensk affär i en mellansvensk stad hade jag kommit tillbaka till religionsförtryckets Iran. Det var en så stark flashback att jag mådde illa.

Föreställ er det sociala drevet och de upprörda känslorna som skulle komma om en svensk affär diskriminerat någon på grund av klädsel, religion, kön eller sexuell läggning. Eller innebär religionsfrihet och demokrati att vissa har rätten att diskriminera?

Sedan jag berättat om händelsen i sociala media har kommentarer strömmat in. En kvinna berättar att hon inte fått handla en snygg väska i Rosengårds Centrum därför att hon är ”otroende”. När hon försökt anmäla diskrimineringen till DO har hon fått svaret att hon inte skulle vara så lättkränkt. 

Många har krävt av mig att jag skulle anmäla diskrimineringen. Jag kommer inte att anmäla detta eftersom jag med säkerhet vet att en anmälan kommer att drabba redan idag utsatta kvinnor. En anmälan kommer också att leda till konflikter mellan mina landsmän och den somaliska gruppen.

Det finns andra vägar att gå som är legala. Vi kan till exempel utnyttja vår konsumentmakt. Vi ska noga försäkra oss att affärsägare inte diskriminerar kunder innan vi gör affärer med dem.

Vi kan slå mot religiös trångsynthet där det gör mest ont, i plånboken. Är det inte dags för en anti-diskrimineringsorganisation för konsumenter?

Jag har alltså inte publicerat diskrimineringen för att starta en juridisk process utan för att starta en moralisk. Religionsfrihet ger ingen rätt att diskriminera. Religionsfrihetens konsekvens är tolerans mot andra. Lär vi oss inte det så kan vi inte leva tillsammans.

Soheila Fors

Annonser

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith." - "Islam is as dangerous in a man as rabies in a dog." Sir Winston Churchill
Det här inlägget postades i EU Europa, Hot mot DEMOKRATI, Islamister / Jihadister, Islamska Staten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s