Polisen stora insikt: Nyanländas övergrepp kan bero på annan kvinnosyn

Publicerad 21 maj 2016
Uppdaterad 22 maj 2016

Nyanländas överrepresentation i olika former av sexuella övergrepp kan bero på att de har en annan kvinnosyn än majoritetsbefolkningen, men också på att de faktiskt har en helt annan människosyn, det menar Linda Staaf, chef för polisens underrättelseenhet på Nationella Operativa Avdelningen.

Efter att ha gått igenom polisens lägesrapport om sexuella trakasserier riktade mot ungdomar så tog Nya Dagbladet kontakt med Linda Staaf, chef för polisens underrättelseenhet på Nationella Operativa Avdelningen (NOA) vid Polismyndigheten, för att ställa lite frågor kring rapporten, varför vissa grupper är överrepresenterade och hur polisen tänker arbeta framöver.

Vad beror det på att en stor del av gärningsmännen är nyanlända eller asylsökare?
– Vi har tittat på inkomna anmälningar. Där har vi gått på uppgifter från de som har anmält eller uppgifter från vittnen. De har beskrivit personerna som nyanlända eller asylsökare. De här uppgifterna gäller särskilt sexuella ofredanden som begås i grupp. Där beskrivs personerna vara av utländsk härkomst.

Hur tänker ni arbeta för att få bort den här gruppens överrepresentation när det kommer till sexuella övergrepp?
– Inför festivaler och arrangemang i sommar så har vi tillsammans med andra aktörer tagit fram en åtgärdsplan för att först identifiera problem som kan finnas till exempel sexuella ofredanden och sen har vi tagit fram förslag på åtgärder. Polismyndigheten kan i samband med tillståndsgivning ställa krav på arrangörerna att de ska ha ett visst antal publikvärdar på plats.

Hur kommer det sig att övergrepp i grupp är så mycket vanligare bland icke-svenska gärningsmän?
– Vi har inte tittat på orsakerna, utan bara konstaterat utifrån anmälningarna att så har det varit. I andra länder kan man ha en annan kvinnosyn som visar sig i badhusmiljöer. De kan också ha en helt annan människosyn som gör att också små pojkar kan drabbas av sexuella ofredanden, jag tror faktiskt att det är bättre att tala om en annan människosyn i det här sammanhanget.

Hur arbetar polisen med denna kunskap för att stävja den typen av övergrepp?`
– Utgångspunkten för Polismyndigheten är att behandla alla lika inför lagen oavsett bakgrund. Begår man ett brott så ska man lagföras.

Är svenska skolor osäkra platser idag?
– Nej, det vill jag inte påstå. Det handlar mer om en norm i samhället som vi måste jobba med. Internet hänger samman med skolmiljön och då är det främst tjejer som drabbas.

Varför går ni ut med information just där?
– Vi ville fånga uppfattningen hos barn och ungdomar om vad som sker. Vi ville också få reda på om det finns ett stort mörkertal som vi inte känner till. Vi hade också ett intresse att få förslag från ungdomarna på bättre lagstiftning och åtgärder.

Vad är det för typ av övergrepp som sker på svenska skolor?
– I skolan handlar det om tillmälen, passanden och kränkande ord.

Annonser

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith." - "Islam is as dangerous in a man as rabies in a dog." Sir Winston Churchill
Det här inlägget postades i EU Europa, Hot mot DEMOKRATI, Islamister / Jihadister, Islamska Staten, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s