Se intervjun med Yehuda Bauer i Agenda söndag 28 januari kl 21.15 i SVT2 och SVT Play.

93-årige historieprofessorn Yehuda Bauer: ”Radikal islam upprepar nazisternas ideologi” Foto: SVT/TT

93-årige professorn: Attacker mot judar är attacker på hela samhället

Den 93-årige historikern Yehuda Bauer är en av talarna på Förintelsens minnesdag i Stockholm. Han ses som en världens ledande auktoriteter på folkmord. I en intervju för Agenda säger han att de som är bäst på att motarbeta antisemitism från Mellanöstern är de som själva kommer därifrån.

– Problemet med antisemitism i ett land som till exempel Sverige, med en så liten judisk befolkning – omkring 18.000 – är att antisemitismen verkligen angriper det svenska samhället. Judarna är det synbara målet men det verkliga målet är samhället. De vänder sig mot det svenska samhället. Det är den frågan som ni måste ta tag i. Ni måste säga till de här människorna att ”när ni attackerar judar, så attackerar ni oss”, säger Yehuda Bauer i intervjun med Agendas Anders Holmberg.

”Använd er av dem som redan finns där”

När ni säger att Sverige ska uppmuntra och söka hjälp hos icke-radikala muslimer – hur ska det gå till?

– De finns redan där! Ni behöver inte göra något, för det kan ni inte. Använd er av de människor som redan finns där, som är emot radikalisering och som vill integreras i samhället, men behålla sin kultur och sin religion. Det måste bemötas ideologiskt, och varken du eller jag kan göra det eftersom vi inte är muslimer. Detta måste göras av icke-radikala muslimer, de finns och de är många, säger Yeahuda Bauer.

I Sverige har vi en lång historia av antisemitism och det finns aktiva och våldsbejakande nazistiska grupperingar. Men de senaste 10-15 åren har det skett en ny utveckling med antisemitism bland invandrare från Mellanöstern. Hur bör vi hantera det?

– Först och främst lägger ni för mycket fokus på Europa. Men den verkliga faran finns inte här utan i andra delar av världen, säger Yehuda Bauer och fortsätter:

–  Dagens radikala islam skiljer sig från vanlig islamsk tro. Radikal islam är våldsamt antisemitisk och upprepar nazisternas ideologi. Det återkastas förstås bland migranter som kommer till Europa. Att betrakta migranterna som en grupp är ett stort misstag. Men visst finns det antisemitism bland dem.

”Motreaktionen blir att hata tillbaka”

Ska den här antisemitismen hanteras på något annat sätt än den hos nazisterna?

– Här finns ett verkligt problem. Om migrationen leder till ökad islamofobi i lokalbefolkningen, alltså hat mot muslimer, blir det en grogrund för antisemitism. För när det finns hat mot muslimer blir motreaktionen att hata tillbaka. Och eftersom judar är måltavla för radikal islam, så får man ett eko av det. Vad som behövs är att bekämpa både islamofobi och antisemitism samtidigt, säger Yehuda Bauer i Agenda.

Han drar paralleller mellan de senaste decenniernas radikala islam och nazismen. En av likheterna är önskan att erövra världen med våld, säger han:

– Radikal islam hävdar att Washington, Paris, London, Berlin ska bli muslimska städer. Det är detsamma som nazisterna ville åstadkomma. De är radikalt antidemokratiska rent principiellt, inte bara i praktiken.

Se hela intervjun med Yehuda Bauer i Agenda söndag 28 januari kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. Det blir också reportage om arbetet mot antisemitism bland nyanlända högstadieelever i Nyköping.

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith." - "Islam is as dangerous in a man as rabies in a dog." Sir Winston Churchill
Detta inlägg publicerades i EU Europa, Hot mot DEMOKRATI, Islamister / Jihadister, Islamska Staten, Israel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s