En holländsk bok om Islams allt djupare kris

Den islamiska världen står i en alltmer djup kris. Medan resten av världen demokratiserade fortsatte antalet demokratier i den islamiska världen bara att minska. Rättigheterna för kvinnor, homosexuella och religiösa minoriteter är ingenstans så dålig. Från Mali i Västafrika till Filippinerna i Östasien rasar dussintals civila krig med islamiskt engagemang och har kostat miljontals liv. Tusentals dör varje år i terroristattacker som ISIS, Al Qaida och Boko Haram. Ekonomiskt faller den islamiska världen längre och längre bakom. Inte konstigt att många människor söker tillflykt på annat håll. Men även med avseende på integration ligger invandrare från muslimska länder längst ner på listan.
Med en imponerande mängd faktiskt material visar denna bok djupet av den islamiska krisen och undersöker orsakerna. Västkolonialism, yttre störningar och diskriminering erbjuder ingen giltig förklaring. Problemets rötter är religiösa och ljuger med fundamentalismens växande inflytande, som håller den islamiska världen i ett strupgrepp.
Ruud Koopmans (1961) är professor i sociologi och migration vid Humboldt University och forskningschef vid Wissenschaftszentrum (WZB) i Berlin. Han är författare till böcker och opinionspapper i hemlandet och utomlands på migration, sociala rörelser och europeisk integration.

Het vervallen huis van de islam

Recension:
Från den islamiska revolutionen i Iran 1979, enligt författaren, har den islamiska världen fallit i förfall. Dessutom förklarar han i detalj och med många exempel att problemet ligger i den fundamentalistiska åsikten om islam. Inte bara politiskt utan även ekonomiskt och kulturellt skulle detta ha lett till en stagnation i utvecklingen av den islamiska världen. Han påstår att yttre faktorer bara bidrog till ett litet bidrag. Det är den intoleranta tron ​​som åtföljs av våld som har lett till nedgången. Det sägs att endast en reformrörelse från islam som sträcker sig från fundamentalismen skulle kunna vända tidvattnet. Även om det verkligen finns kritiska punkter som finns i hans beskrivning av krisen i den islamiska världen, är den här boken väl underbyggd av fakta och ärenden som stöder hans propositioner. Den här boken är väldigt informativ för en stor grupp människor, inte minst för muslimer som är reformvilliga eller inte. Med slutnoter, en litteraturuppgift och separata register över namn och ämnen.

David Jaramillo Moreno

 

 

Ruud Koopmans har forsket i integration i mere end 20 år – og han kan ikke pege på et eneste vestligt land, der har succes med at integrere muslimer

Muslimske lande klarer sig værre end resten af verden, og muslimer er vanskeligere at integrere end alle andre grupper. Problemets rod skal findes i islam, skriver migrationsforskeren Ruud Koopmans i en ny bog.

Islamisk fundamentalisme i oprindelseslande er en væsentlig årsag til manglende integration blandt muslimer i vestlige lande, hævder den hollandske sociolog Ruud Koopmans i ny bog. På billedet samles muslimske kvinder inden demonstration mod tildækningsforbuddet på Den Sorte Plads i København, onsdag 1. august 2018. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Foto: Mads Claus Rasmussen

Da Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti under en debat i Folketinget forleden afviste, at det kan lade sig gøre at integrere muslimer, blev han af Enhedslistens Pelle Dragsted omgående beskyldt for racistiske udtalelser.

Men er der da slet ingen lande i Vesteuropa, hvor koden til en succesfuld integration af muslimske indvandrere er blevet knækket? Er der ingen lysende eksempler og solstrålehistorier, der giver os grund til at håbe på en lydefri integration af store muslimske grupper?

»Nej,« lyder det prompte fra Ruud Koopmans, der i mere end 20 år har forsket i integration og assimilation blandt europæiske muslimer. Han har netop udgivet bogen »Het vervallen huis van de islam. Over de crisis van de islamitische wereld« (Islams forfaldne hus. Om krisen i den islamiske verden, red.)

Læs hele Berlingske digitalt

Detta inlägg publicerades i Hot mot DEMOKRATI, Irak, Iran, Islamister / Jihadister, Islamska Staten, Jordanien, Libanon - Hezbollah, Libyen, Nigeria, Pakistan, Palestina - PLO/Fatah, Saudiarabien, Sharia lag, Shia islam, Sudan / Sydsudan, Sunni islam, Syrien, Tunisien, Turkiet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: