Muslimska brödraskapet ingår samarbete med iranska Revolutionsgardet

Muslimska brödraskapet ingår samarbete med iranska Revolutionsgardet

Revolutionsgardet och Muslimska brödraskapets insignia. Montage.
  •  Tisdag 14 Apr 2020

E-post1797

Mer än 700 läckta dokument från den iranska underrättelsetjänsten vittnar om att det iranska revolutionsgardet sedan 2014 närmar sig det sunnimuslimska Muslimska brödraskapet. En ur ett teologiskt perspektiv omöjlig rörelse men tendenserna har funnits längre än så. En demonstration på Sergels Torg i Stockholm 2009 vittnar om att de bägge organisationerna klarar av att samlas mot en gemensam yttre fiende.

Middle Eastern Forum lyfter I en artikel närmandet mellan IRGC, det Iranska revolutionsgardet och det Muslimska brödraskapet. En trend de pekar på har pågått sedan 2014.  Middle Eastern Forum bygger artikeln främst på den serie av andra artiklar i The Intercept och New York Times som baseras på 700 läckta dokument från den iranska underrättelsetjänsten.

Det som är nytt ur dokumenten är Turkiets roll som möjliggörare. Turkiet har tilllåtit att möten ägt rum på turkiskt territorium om de hållit en rimligt låg profil. Iran uppges ha varit så entusiastiska inför samarbetet att de ville sända den nu döde generalmajoren och befälhavaren för Qutb-styrkorna Qassem Soleimani vilket Turkiet nekade. Istället var de beredda att ta emot lägre profilerade och rankade företrädare för IRGC. En annan nyhet är att IRGC och Brödraskapet samtalade om en gemensam intervention i Yemen så tidigt som 2014. Det som förenar dessa är fronten mot Saudiarabien som intervenerade i Yemen först året efter. 

Generalmajor Qassem Soleimani dödades den 3 januari 2020 i en attack utförd av amerikanska drönare vid ett besök i Bagdad.

De samtal som Middle Eastern Forum nu redogör för kom sedan att fortsätta i bland annat Libanon fram tills sommaren 2018 vilket Ledarsidorna tidigare redogjort för. Det kan inte uteslutas att Saudiarabiens intervention i Yemen inte hade så mycket med Yemens inre angelägenheter att göra som med att denna nya front bestående av IRGC och Brödraskapet riktades mot Saudiarabien.

För en yttre betraktare kan de teologiska motsättningarna mellan det shia-muslimska Iran med IRGC och terrorgruppen Hezbollah å ena sidan och det sunni-muslimska Brödraskapet te sig oövertigliga men islamismen har visat sig vara en starkare ideologisk kraft än religionen. 

Och det finns annat som förenar. Hatet mot staten Israel. Tillsammans bildar dessa ideologiskt drivna rörelser något så kraftfullt att det överbryggar en mer än tusen gammal teologisk konflikt.

Men närmandet mellan de två islamistiska rörelserna har inte enbart skett i länderna i Mellanöstern. Det har funnits de tendenserna även i Sverige. 

2009 genomfördes en demonstration på Sergels Torg i Stockholm som stöd för Palestina. Som värd och konferencier agerade Omar Mustafa. Mustafa blev två år senare ordförande för Islamiska Förbundet i Sverige som ansluter sig till Muslimska brödraskapets ideologiska uttolkning i enlighet med sina stadgar. Mustafa kom att introducera shia-muslimen Ardalan Shekarabi bördig från Manchester och Teheran, idag socialförsäkringsminister. 

I publikhavet syns bland annat den shiamuslimska terrororganisationen Hezbollahs gula flagga.

Det finns dock idag inga skäl att länka samman Ardalan Shekarabi med den iranska regimen. Samma år tog Shekarabi emot den iranske dissidenten Ahmad Batebi vid hans besök i Sverige. Batebi blev dömd till döden av en iransk domstol vid de iranska studentprotesterna 1999 men fick straffet omvandlat till 15 års fängelse. Batebi lyckades fly 2008 och är idag bosatt i USA.

Men att en shiamuslim låter sig introduceras av en senare representant för sunnimuslimska Muslimska brödraskapets nätverksorganisation är med andra ord inte en isolerad företeelse som bara är möjlig i Mellanöstern om det finns en gemensam sak. Inte heller är det omöjligt att sympatisörer med Hezbollah och Brödraskapet även i Sverige öppet kan stå sida vid sida i ett publikhav som på Sergels Torg 2009 om det finns en gemensam fiende. I detta fall staten Israel.

Ett giftermål, eller nära samarbete med det Muslimska brödraskapet och IRGC är inte omöjligt. Utan fullt sannolikt. Ett närmande till varandra som har en avsevärt längre historia i Sverige än vad de nu avslöjade iranska dokumenten visar på.

Detta giftermål mellan två islamistiska rörelser som kan resultera i något som är avsevärt mycket otrevligare än de bägge var och en för sig.

Detta inlägg publicerades i EU Europa, Hot mot DEMOKRATI, Iran, Islamister / Jihadister, Islamska Staten, Shia islam, Sunni islam, Turkiet, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s