Hedersvåld återkommande orsak till kvinnomord!

– Det finns många orsaker bakom varje mord. Separation är ofta en kris, vilket gör att det inte sällan händer att problem hos en gärningsperson kan eskalera, säger Mannheimer i SVT:s Agenda.

Utredaren: ”Vi gör inte tillräckligt mycket”

UPPDATERAD IGÅR 01:16PUBLICERAD IGÅR 00:22

Utredaren Moa Mannheimer har studerat över hundra kvinnomord där förövaren varit make eller tidigare partner till kvinnan. Insatserna som görs är stora, men inte tillräckliga, menar Mannheimer.

– Trots att myndigheter har en intention och gör mycket så gör vi faktiskt inte tillräckligt för att förhindra det här.

Det dödliga våldet som inträffar i nära relationer har väckt stora reaktioner hos svenskar.

De senaste tre veckorna har fem kvinnomord uppmärksammats i Sverige och nya löften om krafttag har presenterats. Men enligt Camilla Rudholm, vars syster misshandlades till döds av sin tidigare partner, har debatterna bara fortsatt utan förändring.

– Politikerna lovade förändring, men så händer det igen. Fem kvinnor på några veckor. Det är fruktansvärt, det får inte fortsätta, säger hon till SVT.

Mördas i samband med separation

Efter en detaljgranskning av över hundra fall där kvinnor har dödats av män som de tidigare haft en relation med, har man kunnat kartlägga en gemensam nämnare.

En klar majoritet av kvinnorna mördades i samband med separation.

– Det finns många orsaker bakom varje mord. Separation är ofta en kris, vilket gör att det inte sällan händer att problem hos en gärningsperson kan eskalera, berättar Mannheimer i SVT:s Agenda.

Den senaste sammanställningen visar att ungefär hälften av gärningsmännen lider av psykiska problem. Lika stor andel har problem med missbruk, samtidigt som majoriteten av männen visar sig vara arbetslösa.

– Det krävs intensiva insatser. Vi behöver se till och adressera den psykiska ohälsan, missbruksproblemen och den sociala isoleringen. Vi går ofta in med en psykisk behandling men missar de övriga delarna.

Hedersvåld återkommande orsak

En återkommande orsak till kvinnomorden är hedersvåld. Det viktigaste i en sådan problematik är att identifiera eventuella faror. Tankar kring exempelvis familjeåterförening kan vara ett exempel.

Även nyanlända kvinnor som kommer i anknytning till sin partner är en riskfaktor.

– Där bygger systemet på att man har en partner i Sverige som har samhällskontakterna som hjälper en in i landet. Är personen våldsutövare eller farlig så kan det vara svårt att söka hjälp, säger Mannheimer.

”Ta upp frågan om du ser att någon är utsatt”

Som granne eller anhörig kan det vara svårt att agera. Ser man att någon far illa eller är utsatt är det viktigt att ta upp frågan.

– I pandemitiderna blir man ännu mer beroende av sina närstående. Det är dock viktigt att man vågar och vet att det finns hjälp där ute att få.

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith." - "Islam is as dangerous in a man as rabies in a dog." Sir Winston Churchill
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s