SÅ INSKRÄNKER ISLAM ALLA KVINNORS FRIHET

  Pettersson 

ISLAM. Varför talar vi så lite om det ökade sexuella våldet i Europa? Och varför är det tabu att diskutera problemet i relation till den ökade invandringen av unga män från muslimska länder?

Ayaan Hirsi Ali menar att det pågår en tyst men genomgripande urholkning av kvinnors rättigheter i delar av Europa. Hon har själv flytt förtryck och menar inte att invandringen måste upphöra, utan att kraven på assimilering och integration måste öka i kraft. Framförallt måste vi sluta att tabubelägga ämnet, annars riskerar vi att populister och andra högergrupper får monopol på debatten.

I sin nya bok ”Villebråd” visar Ayaan Hirsi Ali hur storskalig migration från muslimska länder leder till att alla kvinnors frihet kringskärs alltmer. “Jag ska bara stanna kvar tills jag har spelat tillbaka det jag förlorat.” Hur många, snart ännu fattigare, människor har tänkt så när de står på casinot? I den sortens sammanhang pratar man om speldjävulen. Men ett liknande tankefel finns i en rad sammanhang. Par som fortsätter att kämpa för en destruktiv relation de borde lämna, som stannar kvar på usla jobb för att de jobbat så hårt för att få det att funka, som framhärdar med projekt de innerst inne vet är dödfödda eftersom de inte vill tappa ansiktet.

Fenomenet kallas sunk cost, eller sjunkna kostnader på svenska. Egentligen gillar jag inte hur ekonomiska metaforer koloniserar språket, men här passar det: För att rädda den ursprungliga investeringen kastar man bra pengar efter dåliga. Jag börjar alltmer tro att det är därför Sverige, och våra likasinnade västländer, framhärdar med sin migrationspolitik. Vi ser konsekvenserna, men vi har så länge intalat oss att det kommer lösa sig. På lite sikt. Debatten går i cirklar år efter år. Bara vi investerar mer, bygger mer, hittar på en bättre integrationspolitik, kanske inför språktest, kanske avskaffar språktest, om vi har mindre nationalism, om vi har mer nationalism, och så vidare. Det finns alltid ett trollspö som kan svingas över alltihop. Minskat regelkrångel på arbetsmarknaden. Minskat regelkrångel för nybyggnation. Som om det där “regelkrånglet” uppkommit slumpmässigt, utan några djupare avsikter eller tankar bakom. 

Själva grundtanken är felVi kan inte fortsätta med dagens storskaliga migration från helt annorlunda länder till Europa. Men på grund av att hjärnan har så svårt att ta till sig fenomenet sunk cost – bara en åtgärd till – vägrar vi inse det. Om vi kommer på en ny strategi kommer vi säkert vinna nästa runda Blackjack, om vi hittar på en ny åtgärd kommer säkert integrationen börja fungera. 

Läs vidare på artikeln av Ivar Arpi…

Om Ayaan Hirsi Ali på bloggen…

-Pettersson säger att det är bra att en och annan journalist vaknat, men de är för få och väldigt sent, även om Arpi varit en av de bättre, men jag hade gärna sett klarspråk om islam för drygt tio år sedan och om invandringen långt mycket tidigare…

”Islam vårt största utländska hot” – Jimmie Åkesson, år 2009https://www.youtube.com/embed/bhUjvoLwXk0?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=sv-SE&autohide=2&wmode=transparent

***

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s