Jerusalems ställning

Genom historien finns det bara tre huvudstäder som delats Berlin, Nicosia och Jerusalem.

Västberlin var inte Västtysklands huvudstad, men Östberlin var DDR:s huvudstad. Nu har det problemet löst sig på naturlig väg.  Nicosia är nog huvudstad för både grek- och turkcyprioter. Turkarnas militära ockupation av norra Cypern måste upphöra. Södra Cypern är ett fritt land som är medlem av Europeiska Unionen. Den turkiska ockupationen av norra Cypern har inte erkänts av ett enda annat land.

När Jordanien ockuperade östra Jerusalem åren 1948-1967 och fördrev judarna, så var fortfarande Amman Jordaniens huvudstad, och ingen påstod att östra Jerusalem skulle bli huvudstad i något land. Så länge det moderna Israel har funnits – och även det historiska Israel 1000 f.Kr till 73 e. Kr – har Jerusalem varit judarnas och Israels huvudstad.  Jerusalem har aldrig varit huvudstad i något annat land än judarnas land. Dessutom har det aldrig funnits en palestinsk stat i Palestina.

Araberna har trots detta gjort anspråk på östra Jerusalem som huvudstad i en stat de vill kalla Palestina, men det har de gjort först efter det att de förlorat flera anfallskrig mot Israel.

Var finns logiken att dela Jerusalem när all tyckte att det var bra när Berlin förenades?

De palestinska araberna har redan en huvudstad, nämligen Amman i Jordanien. Jordanien bebos till en mycket övervägande del av just palestinska araber.

Delas Jerusalem så kommer många araber i östra Jerusalem att flytta till västra Jerusalem eftersom de fått smaka på friheten redan. Att dela Jerusalem skulle göra konflikten ännu djupare.

Jerusalem omtals inte en enda gång i Koranen medan det nämns 823 gånger i Bibeln.

The History Of Jerusalem – part 1 – 12

san remo mandate

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s