Skillnad på shia och sunni islam

Majoriteten av alla muslimer i dag är sunni, den ljusgröna färgen nedan:

Splittringen mellan sunni- och shiamuslimer uppstod när profeten Muhammed dog år 632. Sunniterna menade att den mest kompetente av profetens anhängare skulle vara deras överhuvud, medan shiiterna ville att den positionen skulle gå i arv till Muhammeds kusin och svärson Ali.

Muhammeds vän och rådgivare Abu Bakr valdes till islams förste kalif och blev då både politisk och religiös ledare för religionen. En minoritet, de som grundade shiaislam, höll dock fast vid att Ali och hans släkt var islams rättmätiga arvtagare.

Under religionskrigen mellan shiiter och sunniter på 600-, 700- och 800-talen mördades tolv av shiiternas ledare. Shiiterna tror i dag att den tolfte och siste imamen är osynlig. Han lever fortfarande och kommer en dag att återvända för att göra världen till ett rättvisans hem.

Bara cirka 15 procent av världens muslimer idag är shia. Resten är sunni. Shia är dock i majoritet i Iran, Irak och Azerbajdzjan.

De första kaliferna:De första fyra kaliferna efter Mohammed var Abu Bakr, Umar, Uthman, och Ali. Av dessa var bara Ali släkt med Mohammed (kusin och svärson) och alltså den ende som godkändes av shia. Snart utbröt krig där sunni vann.

Tolvsekten:Den största grenen bland shia, Ali är den förste imamen för shiamuslimerna. Hans ättlingar blev nya imamer. Den 12:e hette Mahdi och blev imam 872. Sedan försvann han. Shia väntar fortfarande på hans återkomst. Då äger domedagen rum.
Heliga platser:Även för shia är Mecca den heligaste orten. Men flera andra platser är också viktiga, inte minst gravarna där imamerna är begravda. Viktigast är Karbala (den 3:e imamen Husseins grav) och Najaf (den 1:a imamen Alis grav). Bägge ligger i Irak. En annan imamgrav ligger i Samarra. Moskén sprängdes av terrorister i februari.
Bön:Både shia och sunni ber fem gånger per dag. Shia har dock händerna efter sidorna när de ber, sunni har dem knäppta.
Helger:Både shia och sunni firar aid al-fitr (slutet på fastan) och eid al-adha (slutet på pilgrimsmånaden till Mecca). Shia har flera egna helger. Den viktigaste är Ashura, till minne av imamen Husseins död i Karbala 680. Hussein var son till Ali och dödades i ett slag mot sunnimuslimerna.
Bildförbud:Sunnimuslimer ogillar avbildande av människor. Bland shia är bilder på imamerna Ali och Hussein mycket populära.
Färg:För traditionella shiamuslimska kvinnor är svart den viktiga färgen. Detta för att påminna om sorgen över imamen Husseins död 680.
Namn: Det finns en del namn som är mer förknippat med shia eller sunni. Imamernas namn är populära bland shia, exempelvis Hussein och Ali. Ingen shiamuslim skulle dock heta Yazid, eftersom det var Yazid som ledde de sunnimuslimska styrkorna vid slaget i Karbala 680 då imamen Hussein dödades.
Imamer: Hos sunni benämningen på en person som leder bönen i moskén. För shia är imam en mycket viktigare titel som bara används på profetens Mohammed närmaste ättlingar under de närmaste århundradena efter hans död.
Karta över var det finns dödsdom för de som lämnar islam, dvs. ingen större skillnad på Shia och Sunni om man inte kallt konstaterar att Shia till 100% omfattar dödsdom för avfällingar:
863px-apostasy_laws_in_2013-svg
Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Apostasy
.

21 kommentarer till Skillnad på shia och sunni islam

 1. Morten skriver:

  Fakta:
  1. Al-qaida är sunni.
  2. USA och väst har bra relationer med bin-ladens familj.
  3. Shia tron respekterar människors olikhet när det gäller religion.
  4. Alla terrorist grupper är sunni förutom frihetskämparna i libanon.
  5. Nästan alla sunni länder har USA baser i sitt land.
  6. Syrien har inte USA baser men sunni ska se till att USA ska få mer inflytande även där.

 2. Pingback: FlippadSO | Islams spridning och splittring

 3. Viktoria skriver:

  Shiiterna godkände Abu Bakr, de ville dock att Ali skulle efterträda Abu Bakr, medan sunni ville att Umar och Uthman skulle efterträda Abu Bakr. Plus att Umar dödade Fatima (Profetens yngsta dotter) och barnet hon hade i magen. Det var där konflikten utbröt.. Ville bara klargöra det 🙂
  MVH

 4. babam skriver:

  fördomar

 5. SunniÄlskaren skriver:

  Älska sunni

 6. Fredrik skriver:

  Till SunniÄlskaren:

  Att konvertera från islam till kristendom är både hos Sunni och Shia muslimer en dödssynd som både i Iran och Irak är belagt med dödsstraff. Jag blir nyfiken på om du som SunniÄlskare tycker att:

  1) Detta dödsstraff i Iran/Irak är bra?
  2) Dödsstraff med samma anledning skall införas i Sverige?

  • Yasser skriver:

   i Koranen så står det att folk får ha sin egna religon och muslimer sin egna det menas att tex att due Kristen eller något och jag muslim, du får ha din egna tro och jag min egna tro Utan att något händer.☺️

   • Peter skriver:

    Bullshit. I den del av Koranen som skrevs senare och som därför gäller nu, står det att alla Kufarer skall halshuggas. Det är tillåtet för muslimer att ljuga om det gagnar familjen, klanen eller islam.
    Lär dej Koranen och Islam och bli som Mohammed och du bli terrorist. Läs Bibeln och bli som Jesus och du blir pacifist.
    Shia och Sunni kommer att förgöra varandra i ett kärnvapenkrig. Islam är ondska men muslimer behöver inte i sig vara onda. Muslimer är nästan alltid godare än Muhammed var. Muhammed var en hänsynslös imperialist som perverterade judendom och kristendom för att bygga sig själv ett imperium. Islams källa är hat och ondska och kommer att förgöra sig själv.

 7. Fredrik skriver:

  Tack för en informativ artikel. Det skulle vara intressant att veta vilka av de muslimska länderna på kartan som har dödsstraff på att konvertera från Islam till Kristendom. Iom att islam är världens snabbast växande religion skulle det även vara spännande få ett historiskt perspektiv på detta dödsstraff. Expanderar införandet av dödsstaff lika snabbt som Islam expanderar?

 8. Pingback: Vad du behöver veta om islam för att förstå vad islam verkligen är. |

 9. Peter skriver:

  Iran väntar på sin Mahdi som är de kristnas antikrist

  • Sabah skriver:

   Hur vet man att alla terrorist grupper är suniter?
   Vilket bevis har du, du som skriv att alla terrorist grupper är suniter?
   För det första shia är inte muslimer.
   För det andra shia som säger själva att dem är muslimer fast dem är en terrorist grupp som vill visa dålig sida av islam.
   Så sluta lura dig och andra.

   • Peter skriver:

    Du har nog rätt. Alla terrorister är inte Sunniter. Det land som stöder terrorister mest är Iran. De infiltrera i hela världen genom Hezbollah och har stulit arabernas ”palestina-agenda”
    Snart kommer Irans mullor att förgöras och en demokrati växa fram i Iran

 10. Pingback: Islam har samma Allah i Iran och Saudiarabien som i Rosengård. – mickecarlssonsblog

 11. Bintou skriver:

  Vad är fördelar och nackdelar att var en sunni idag och shia

  • Peter skriver:

   Jag ser ingen fördel i att vara det ena eller det andra. De kommer båda att försöka utrota varandra förr eller senare. Det finns ingen försoning inom Islam. Försoningen finns enbart i Jesu ställföreträdande död som blidkade Guds vrede en gång för alla. Tro på kraften i Jesu blod och du blir frälst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s